DCIM100GOPROGOPR6788.

CIHovci na Visoviziji


 

Centar izvrsnosti za hrvatski jezik na Visoviziji

Vis, 19.-24. rujna 2016.

Medijska skupina Centra izvrsnosti iz hrvatskoga jezika i Mec TV dokaz su kako jedna aktivnost, ukoliko je uspješna, može otvarati putove novima, može povezivati ljude različitog obrazovanja, iz različitih zemalja i sve uključene obogaćivati novim znanjima i iskustvima.

U rujnu ove godine završava petogodišnji program Anatomija otoka 2012.-2016. na otoku Visu. Program se sastojao od simpozija koji  su obrađivali povijesne teme, razrađivali mogućnosti revitalizacije i rehabilitacije naselja na otocima, promišljali o stanju i budućnosti otočnih sela te o alternativnim mogućnostima turizma. Drugi dio projekta provodio se u radionicama na kojima su se osmišljavali i predlagali konkretni prijedlozi vezani za razvoj otoka  Visa.

DCIM100GOPROGOPR6786.

U gradu Visu od 15. rujna u tijeku je zaključni simpozij, a 19. rujna započele su i radionice na koje su organizatori pozvali i učenike polaznike CIH-a i njihove mentore. Do suradnje je došlo kada je organizator i pokretač Projekta Anatomija otoka gospodin Boško Budisavljević, poznati hrvatski arhitekt, u svibnju na Visu sudjelovao na prezentaciji filmova koje su učenici CIHovci tamo snimali. Dokumentarci varaždinskih učenika izazvali su veliko zanimanje organizatora Anatomije otoka pa su učenici pozvani kako bi sudjelovali na završnim radionicama Anatomije otoka kao mentori studentima. Naime, CIHovci i njihovi profesori trebali bi studentima s raznih strana svijeta pomoći u osmišljavanju, produkciji i montaži videomaterijala kojima bi predstavili svoje projekte.

img_3306

DCIM100GOPROGOPR6788.
DCIM100GOPROGOPR6788.

U završnoj radionici sudjelovat će studenti: Sveučilišta Keio iz Tokyja; Fakulteta za arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani, , Arhitektonskog fakulteta iz Maribora; Politehnike Milano; Nacionalne visoke škole za arhitekturu Paris – Val de Seine; Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita te zainteresirani studenti iz drugih zemalja. Mentori za videoradionice bit će profesori i učenici CIH-a – Tibor Bun, Vjekoslav Lazar i Valentina Šinjori te učenici polaznici CIH-a Nikola Vnučec, Antonio Čukoić,  Ana-Maria Pokos i Patrik Šavor. Završni radovi javno će se prikazati na Visu u subotu 24. rujna.

Ovih nekoliko dana na Visu bit će ujedno prigoda da učenici i profesori iz Varaždina upoznaju sve sudionike s radom Medijske skupine Centra izvrsnosti i Centara izvrsnosti općenito te da zajednički promišljaju o novim mogućim oblicima i načinima suradnje.

img_20160919_135917 img_20160919_115819 img_4159  img_3278

DCIM100GOPROGOPR6791.
DCIM100GOPROGOPR6791.