etsn_fb_coverpict_851x315

Centri izvrsnosti Varaždinske županije promovirani u Europski centar za darovite

Ljubljana , 21. rujna 2018. – U organizaciji Europskog centra za darovite – Centra za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani  održan je 3. susret  europskih točki za nadarene. Na skupu su sudjelovali i predstavnici ETP u Hrvatskoj, a među njima i predstavnici Centra izvrsnosti Varaždinske županije: dr.sc. Miroslav Huđek, Sanja Herceg, mr.sc. Robert Kelemen, te Snježana Pejnović.

ljubljana_09Poseban značaj skupu dala je i gđa. Csilla Fuszek, tajnica Europske mreže za potporu  darovitima (European Talent Network).
Najvažniji događaj u sklopu susreta bilo je promoviranje Centara izvrsnosti Varaždinske županije u Europski centar za darovite te dodjela certifikata novim Točkama za darovite.

ljubljana_01Ovo je izuzetno veliko priznanje radu naših centara izvrsnosti od strane Kvalifikacijskog odbora Europskog vijeća za darovite koje je ocjenjivalo pristigle aplikacije za ovakvu važnu nominaciju.

ljubljana_02Certifikat je u ime Centara izvrsnosti Varaždinske županije primio dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, ujedno i imenovani voditelj mreže programa Centra izvrsnosti Varaždinske županije.

ljubljana_05ljubljana_06

Na skupu su svoj rad s darovitima predstavile ETP: Slovenska znanstvena fundacija, Znanstveno edukacijski centar Višnjan, Hrvatski robotičarski savez, te Centar za poticanje darovitosti, kao i novoimenovane Europske točke za darovite: Zavod 404, Gimnazija Celje – Center  (oboje iz Slovenije) te Hestia foundation (Bugarska).

Posebno zanimljivo bilo je predavanje profesorice dr. Joan Freeman pod nazivom „Razvojni putovi darovitih“. Dr. Freeman je vodeća svjetska psihologinja u području darovitosti i dobitnica je različitih nagrada. Tijekom dugogodišnjeg rada objavila je mnogobrojna istraživanja, studije i znanstvene članke, autorica je 17 knjiga, stotina publikacija. Provela je longitudinalnu studiju darovitih u kojoj je tijekom 35 godina pratila razvoj, osobitosti i frustracije darovitih učenika, a kasnije poznatih, uspješnih ili  manje uspješnih odraslih ljudi. Utemeljiteljica je Europskog vijeća za darovite (ECHA). Trenutno ima privatnu praksu u UK (Centralni London) u kojoj se posebno bavi darovitom i talentiranom djecom.