Dobro je činiti dobro

Naša gošća – Sanja Cerinski, majka dječaka s Downovim sindromom

Učenici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik (područje književnosti i mdobro_02edijske kulture) ugostili su u prostoru školske knjižnice gospođu Sanju Cerinski, majku dječaka s Downovim sindromom.
Naime, tema ovogodišnjih radionica iz područja književnosti i medijske kulture jest dobro je činiti dobro, stoga učenici interpretiraju književna djela i filmove s tematikom različitosti, dakle i osoba s posebnim potrebama (osobe s autizmom, poteškoćama mucanja, Downovim sindromom, tjelesnim oštećenjima, različitim bolestima, djeca razvedenih roditelja, djeca bez oba ili jednog roditelja, darovita djeca itd.).

Nakon interpretacije knjige Specijalna potreba Lade Vukić te filma Kišni čovjek, nadobro03ša je gošća bila gospođa Sanja Cerinski, majka dječaka Kimija s Downovim sindromom. Upoznala je učenike sa sindromom Down, govorila o obiteljskim odnosima, Kimijevom uključivanju u redovan vrtić te osnovnu školu, preseljenju u Varaždin, mogućnostima takve djece, karakternim osobinama, inkluziji itd.

dobro_01Učenici su za zanimanjem pratili izlaganje, a zatim su se mogli uključiti svojim pitanjima, opaskama, promišljanjem… Osvijestili su da u njihovom okruženju postoje osobe s različitostima i  poteškoćama koje često trebaju samo toplu riječ, pozdrav ili osmijeh.

                                                                                        Sanja Biškup, prof.