Centar izvrsnosti iz fizike

Centar izvrsnosti iz fizike

Sjedište: Elektrostrojarska škola Varaždin
Hallerova aleja 5, Varaždin
Telefon:  042/313-498
e-pošta: fizika@civz.hr
ess.vz@skole.hr

 

Voditelj za osnovne škole: Damir Švelec, prof.  OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec;
e-mail: fizika@civz.hr
Voditelj za srednje škole: Damir Kliček, prof. Elektrostrojarska škola Varaždin; e-mail: damir.klicek@mtnet.hr

Centar izvrsnosti iz fizike počeo je radom 2008. godine. Smješten je u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. U radu centra sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Varaždinske županije. Voditelj Centra za srednje škole je Damir Kliček, profesor fizike na Elektrostrojarskoj školi Varaždin, a voditelj Centra za osnovne škole je Damir Švelec, profesor fizike u osnovnoj školi Ivanec.

Učenika osnovnih škola je 60-tak i podijeljeni su u 5 grupa. Svaku grupu vodi jedan nastavnik fizike iz osnovnih škola. Učenici izvode pokuse, vrše mjerenja i rješavaju zadatke, te se pripremaju za natjecanja iz fizike.

Učenika srednjih škola je 60-tak i podijeljeni su u 4 teorijske grupe prema razredima koje pohađaju i svaku grupu vodi po jedan profesor srednjih škola. Učenici rješavaju zadatke i pripremaju se za natjecanja u rješavanju teorijskih zadataka.

U Centru djeluje i eksperimentalna grupa za koju postoji veliki interes te se  prijavi i do 30 učenika. S učenicima rade dva profesora fizike. Učenici izrađuju Samostalne eksperimentalne radove za Državno natjecanje i pripremaju se za Turnir mladih fizičara.
Najveće uspjehe učenici su ostvarili na Međunarodnom turniru mladih fizičara (International Young Physicists’ Tournament).

Na Državnom turniru određuje se pet učenika koji čine hrvatsku reprezentaciju. Oni moraju eksperimentalno obraditi 17 zadanih zadataka. Zadaci su vrlo teški i zahtjevni i često nemaju konačnog rješenja. Na turniru dvije ekipe se međusobno bore s time da izazvana ekipa prezentira jedan zadatak, a zatim izazivači pokušavaju svojim pitanjima i diskusijom s izazvanima pobiti što više mogu vrijednost rada. Na kraju jednu i drugu ekipu boduje komisija koja se sastoji od 7 do 8 članova. Nakon 5 krugova izabiru se finalisti prema broju bodova.

U ekipi Hrvatske 2009. u Kini sudjelovali su učenici Dino Halusek i Krunoslav Laljek, 2010. u Austriji sudjelovala je učenica Anica Keretić, a 2011. u Iranu učenica Vrbanec Lara. Na sva tri turnira ekipa hrvatske osvojila je brončanu medalju (treće mjesto).

U školskoj godini 2008./09 na Državnom natjecanju osnovnih škola sudjelovala je Iva Friščić . U rješavanju zadataka za srednje škole sudjeluju Marko Jaklin i Eduard Luka Mudri.
Luka Gložinić i Petar Havaić osvajaju prvu nagradu s radom  Elektromagnetski top (Coil Gun). Na natjecanju sudjeluju Tomislav Rušec i Ivica Sertić s radom Termoelektrika.
Učenik Dino Halusek osvaja treće mjesto na Državnom turniru mladih fizičara, Laljek Krunoslav peto mjesto, a Ule Damjan šesto mjesto. Na turniru je sudjelovao i Kuča Matej.

U školskoj godini 2009./10. na Državnom natjecanju Osnovnih škola sudjelovali su: Matija Maltarski, Mateo Bencek i Vedran Jakopović. U rješavanju zadataka sudjelovali su učenici srednjih škola Adrijan Mišak i Agneza Bosilj, a u samostalnim eksperimentalnim radovima sudjelovali su učenici Filip Zdaček i Darko Brežnjak s radom Trebušet.
Na Državnom turniru iz fizike sudjelovale su učenice Margareta Indra-Ljubek i Anica Keretić.

U školskoj godini 2010./11. na Državnom natjecanju Osnovnih škola u rješavanju zadataka sudjelovali su Vedran Brusar i Ivan Nikolić. Na Državno natjecanje u eksperimentalnim radovima pozvani su učenici Ivan Kolarić i Filip Težak s radom Solarni krovovi – naša budućnost?!.
U rješavanju zadataka za srednje škole sudjelovali su učenici Adrian Mišak i Nenad Banfić.
Na Državnom turniru iz fizike u pojedinačnoj konkurenciji drugo mjesto osvojila je Lara Vrbanec. U ekipnoj konkurenciji nastupili su Jasmina Isaković, Damjan Klemenčić i Mario Rušec i zauzeli su drugo mjesto.
U školskoj godini 2011./2012. na Državnom natjecanju sudjelovali su učenici osnovnih škola Anabela Ljubić, Barbara Mikašek, Antonia Peček, Tea Horžić i Karlo Videc.
U rješavanju zadataka sudjelovali su učenici srednjih škola Blaž Korotaj i Leonardo Kokot i oba su osvojila 3. nagradu.

Na Državno natjecanje pozvano je samo 6 radova srednjih škola. Od toga dva rada bila su iz Centra. Ivan Ratković i Matej Borovec s radom Lanterne zauzeli su 3. mjesto. S radom Vođenje struje u plinovima sudjelovali su i Filip Kuča i Roberta Petrinšak.
Na Državnom turniru sudjelovali su Ana Vitez i Mario Rušec. Oni su ušli u ekipu koja se pripremala za međunarodni turnir, ali, na žalost, od turnira se odustalo.

U školskoj godini 2012./2013. na Državnom turniru Lara Vrbanec osvaja 2. mjesto, a sudjelovao je i David Dravinski.
Lara Vrbanec ulazi u Ekipu Hrvatske s kojom nastupa na Međunarodnom turniru mladih fizičara koji je održan na Taiwanu.
Na Državom natjecanju osnovnih škola Josip Kelava je osvojio drugo mjesto, a sudjelovali su Matija Benić, Marin Šutalo, Ivan Rissi i Ivan Podsečki.

Na Državnom natjecanju srednjih škola u rješavaju zadataka sudjelovali su Jurica Genc, Leonardo Kokot, Blaž Korotaj, Filip Žmuk i Ivan Korotaj.

Sa eksperimentalnim radovima sudjelovali su Filip Težak sa radom Toplo-hladna cijev te Vedran Kokot i Roberta Petrinšak s radom Željezna igla kao magnetometar.

U školskoj godini 2013./2014. na Državnom turniru Luka Baruškin osvaja treće mjesto, a sudjelovao je i Andrija Ričko.
Na Državnom natjecanju osnovnih škola Ilija Srpak i Benyamin Taourirt osvojili su drugo mjesto, a sudjelovao je i Bruno Golik.
Na Državnom natjecanju u rješavanju zadataka Leonardo Kokot osvaja drugo mjesto, a Josip Kelava i Ivan Ratković treće mjesto. Na natjecanju su sudjelovali Anabela Ljubić,  Blaž Korotaj i Robert Milijaš.

U eksperimentalnim radovima sudjeluju Ivan Ratković i Težak Filip s radom Para.

Odgovori