Centar izvrsnosti iz informatike

Sjedište: Prva gimnazija Varaždin
Petra Preradovića, VaraždinLogo Centra izvrsnosti iz informatike
Telefon: 042/302-133
e-pošta: informatika@civz.hr

Voditeljica za srednje škole: Janja Banić, dipl.inf., Prva gimnazija Varaždin; e-mail: janja.pavlinic@vz.t-com.hr

Voditelj za osnovne škole: Darko Krznar,dipl.inf., II. OŠ Varaždin; e-mail: darko.krznar@skole.hr

Već šest godina za redom u listopadu obilježavamo početak rada Centra izvrsnosti iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola sa sjedištem u Prvoj gimnaziji Varaždin. Zbog svojih iznimnihWeb mjesto Centra izvrsnosti iz informatike rezultata te odlične opremljenosti, ta je škola svoja bogata i dobra iskustva prenijela i u Centar.

Svake školske godine učenicima osnovnih i srednjih škola nudimo mnogobrojne radionice, od multimedije do programiranja, posebno pripreme za natjecanja svih kategorija i razina. Budući da su dvogodišnjim projektom koji je Centar provodio pod pokroviteljstvom flandrijske vlade ICT Center of excellence utvrđene kompetencije i predznanja koja izvrsni učenici moraju imati iz odgovarajućeg područja, te kako bi se zajamčila kvaliteta rada, provode se inicijalna testiranja prijavljenih učenika.

U radu prosječno sudjeluje oko 150 učenika osnovnih škola, te 60 učenika srednjih škola koji su zadovoljili početne kriterije i prošli testiranja. S njima radi dvadesetak mentora, učitelja i profesora iz škola Varaždinske županije, ali i istaknutih i uspješnih mentora, autora udžbenika i bivših natjecatelja iz cijele Hrvatske. Učenici koji su redovito polazili radionice postigli su izvanredne uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima iz informatike, te na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i American Computer Science League u čije se finale svake godine plasiraju barem dva tima od po pet učenika.

Rezultati su prepoznati i praćeni mnogobrojnim nagradama i priznanjima, pa su tako učenici, polaznici Centra, kontinuirano pozivani na svečanu Skupštinu Varaždinske županije povodom Dana županije i primali posebna Županova priznanja za svoje uspjehe, a primali su i svake godine Oskare znanja koje dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Stoga vrijedi zahvaliti svima koji su u uspjesima tih mladih ljudi prepoznali ono što treba motivirati i poticati.

Centar uspostavlja suradnju i sa školama izvan naše Županije, a plan nam je da preraste u regionalni te, u konačnici, nacionalni centar koji bi okupljao mlade ljude, darovite u području informatike i računalstva iz cijele države.

2 misli o “Centar izvrsnosti iz informatike”

  1. Poštovana,
    prema razgovoru s voditeljima, CI iz informatike će objavljivati sadržaje na ovim stranicama u kategoriji Centar izvrsnosti iz informatike.
    S poštovanjem,

Odgovori