Centar izvrsnosti za hrvatski jezik

Centar izvrsnosti iz hrvatskog jezika

Sjedište: Elektrostrojarska škola Varaždin
Hallerova aleja 5, Varaždin
e-pošta: hrvatski@civz.hr

 

Voditeljica za osnovne škole: Nataša Sedlar, profesorica, OŠ Ludbreg, e-mail: nsedlar@gmail.com
Voditeljica za srednje škole: Valentina Šinjori, profesorica, Elektrostrojarska škola Varaždin
e-mail:valentina.sinjori@gmail.com

Centar izvrsnosti za hrvatski jezik djeluje u Elektrostrojarskoj školi Varaždin četvrtu godinu.  Voditeljica za srednje škole profesorica je Elektrostrojarske škole Valentina Šinjori, a za osnovne škole voditeljica je profesorica Nataša Sedlar  iz osnovne škole Ludbreg.

S učenicima osnovnih škola rade još profesorice Sunčica Križan-Kadi iz Osnovne škole Novi Marof, Sanja Biškup iz Osnovne škole Vidovec i Nataša Sedlar iz Osnovne škole Ludbreg, a sa srednjoškolcima uz voditeljicu radi i profesorica Nataša Sajko iz Medicinske škole Varaždin. U medijskoj radionici radi i profesor Tibor Bun koji je zadužen za tehničku stranu edukacije učenika.

Ove godine mentoricama za srednju školu priključit će se i profesorice engleskoga jezika Valentina Bračko i Dunja Turk, a radit će i gospođa Vlasta Godec koja će voditi Dramsku radionicu.
Učenici  rade u skupinama – u radionicama za jezik, književnost i medije. Srednjoškolci su, na inicijativu Varaždinske županije, drugu godinu za redom sudjelovali u provođenju kampanje Odaberi svoju školu- snimili dvominutne filmove o petnaest srednjih škola u Varaždinskoj županiji, uredili knjižicu Odaberi svoju školu i na deset lokacija organizirali predstavljanje programa i zanimanja pojedinih škola.

CIH tijekom cijele godine sudjeluje u aktivnostima koje organizira Varaždinska županija. Učenici su se ove godine uključili u obilježavanje Dana učitelja, Tjedna cjeloživotnoga učenja, Edukacijsko jutro i organizaciju županijske smotre LiDraNo.
U jezičnim radionicama proširuju znanje iz jezika i sudjeluju na županijskim i državnim natjecanjima. Na državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika ove su se godine od polaznika CIH-a plasirali Matea Briševac, učenica 1. razreda iz Prve gimnazije Varaždin i Leona Kućar, učenica 8. razreda iz III. osnovne škole Varaždin koja je na državnom Natjecanju iz hrvatskoga jezika osvojila treće mjesto.

Rad se u CIH-u jednim dijelom odvija na terenu, ove godine učenici su u sklopu terenske nastave posjetili Filozofski fakultet i Institut za jezik i jezikoslovlje u Zagrebu gdje su za njih organizirana zanimljiva i korisna predavanja.

Za učenike polaznike CIH-a tijekom godine organiziraju se posjeti knjižnicama, muzejima, kinopredstave i predavanja.  Na ta predavanja dolaze i ostali zainteresirani  učenici i profesori s područja Varaždinske županije. Veliko zanimanje pobudila su predavanja i radionica izrade scenarija poznatog redatelja Danila Šerbedžije kojega je CIH ugostio u dva navrata te predavanje o novom hrvatskom pravopisu.

Profesorice koje rade u CIH-u i same su predavači na različitim predavanjima. Osim toga, one osmišljavaju samostalne projekte koji će nakon završetka biti prezentirani javnosti, npr. profesorica Nataša Sajko provodi s učenicima projekt  S varaždinskim piscima po ulicama Varaždina i Varaždinska imena.

CIH ima široko područje djelovanja, nudi zanimljivo i aktivno bavljenje jezikom, produbljuje znanje o jeziku i književnosti, potiče istraživačku radoznalost i učeničku kreativnost, razvija suradništvo, komunikacijske sposobnosti te omogućuje primjenu stečenih znanja.

U CIH-u su učenici i profesori  koji vole hrvatski jezik, oni koji osjećaju neobičnu i zadivljujuću magiju RIJEČI. Oni zajednički istražuju i nove medije i jezik medija.  Učenici polaznici CIH-a  žele se potpisati i ostaviti poruku na zidu svojega vremena i na stranici svojega grada – svojom riječju.

Odgovori