Centar izvrsnosti za biologiju

Centar izvrsnosti za biologiju osnovan je 2013. godine i  sjedište mu je u Prvoj gimnaziji Varaždin.  U radu Centra sudjeluje 22 mentora i 70 učenika osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Rad u Centru temelji se na istraživačkom i iskustvenom učenju, rješavanju problema te osmišljavanju i provedbi samostalnih istraživanja učenika. Uz aktivno usvajanje sadržaja, takvim načinom rada nastoje se kod učenika razviti vještine promatranja i uočavanja uzročno-posljedičnih veza u prirodi, donošenja zaključaka, kreativnost i kritički način razmišljanja, a  upotrebom modernih tehnologija u prikupljanju, statističkoj obradi i grafičkom prikazivanju te analizi dobivenih rezultata razvijaju se vještine neophodne za nastavak školovanja na višoj razini i za znanstvenu aktivnost. Suvremeno obrazovanje u prirodoslovlju stavlja izraziti naglasak na sudjelovanje učenika u istraživačkom i iskustvenom učenju te promiče takav način učenja jer osim što kod učenika razvija širok spektar vještina, istovremeno djeluje na povećanje znatiželje i interesa učenika za znanost.

Suradnje s različitim ustanovama i udrugama iskustveno obogaćuju polaznike i mentore Centra te su iz tog razloga iznimno dragocjene. Uz Institut Ruđer BoškovićBiološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Hrvatsko mikroskopijsko društvo, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije, Opću bolnicu Varaždin i Znanstveno edukacijski centar Višnjan, Centar surađuje i s različitim udrugama, Udrugom za istraživanje i popularizaciju flore – Populus te Udrugom BIOM.

Što kažu naši polaznici?

˝Nastava u Centru mi se jako sviđa zbog individualiziranog pristupa i zanimljivih praktičnih radova koje izvodimo, a koji inače nisu u planu i programu standardne nastave biologije. Profesori su uistinu izvrsni u pojedinim područjima koja nam predaju. Najviše me oduševljava (svaku subotu ponovno) to što me, iako sam umorna i pospana, profesori uvijek uspiju razbuditi i zainteresirati za temu svojom zanimljivom nastavom. Svakako bi preporučila Centar izvrsnosti za biologiju svima koji vole taj predmet i željele otkriti drugu, ‘neštrebersku’ stranu biologije.˝ (Dorotea Neuberg, Prva gimnazija Varaždin)

˝U Centru smo većinom radili pokuse i promatrali kako živi svijet funkcionira, a da nismo koristili udžbenike. Izvođenjem pokusa naučio sam kako pravilno koristiti pribor i kako se ponašati u laboratoriju, što mi je uvelike pomoglo u pripremi za Državno natjecanje iz biologije. Nastava u Centru mi je pomogla i u rješavanju zadataka na natjecanju. Moram istaknuti da mi se posebno svidjela opuštena atmosfera u učionici i to što se uz rad mogu steći i nova prijateljstva.˝ (Fran Klarić, Prva gimnazija Varaždin)

Tko može biti polaznik Centra?

Učenici 7. i 8. razreda osnovne škole te srednjoškolci; grupe se formiraju za učenike po razredima, a učenici se mogu dodatno uključiti i u Klub istraživača koji djeluje u sklopu Centra; svi programi uključuju brojne eksperimente i terenske nastave, a u Klubu istraživača učenici osmišljavaju i provode vlastita istraživanja čije rezultate predstavljaju na različitim, natjecanjima, festivalima znanosti i konferencijama

Fond sati: 80 sati po grupi

Broj polaznika: osnovna škola – 15 učenika po grupi; srednja škola – 10 učenika po grupi, Klub istraživača – 10 učenika po grupi

Način ulaska u Centar: testiranje učenika, rezultati natjecanja

Sjedište:
Prva gimnazija Varaždin
Petra Preradovića 14, Varaždin

Telefon:
042/302-122

Elektronička adresa:
biologija@civz.hr

Mrežna stranica centra:
https://centarizvrsnostibio.wordpress.com/

Voditeljica centra:
Martina Vidović, prof.
Prva gimnazija Varaždin
E-mail: martina.vidovic1@skole.hr