Centar izvrsnosti za fiziku

Centar izvrsnosti iz fizike počeo je radom 2008. godine. Smješten je u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. U radu centra sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Varaždinske županije. Voditelj Centra za srednje škole je Damir Kliček, profesor fizike na Elektrostrojarskoj školi Varaždin, a voditelj Centra za osnovne škole je Damir Švelec, profesor fizike u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec.

RADIONICE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA 7. i 8. RAZRED

Radionica za rješavanje problemskih zadataka IZ FIZIKE ZA 7. razred – dvije grupe, voditeljice Anamaria Bagarić, prof. (OŠ Andrije Kačića Miošića, Donja Voća) i  Marijana Buhin, prof. (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin)

Radionica je namijenjena učenicima sedmih razreda koji su motivirani za fiziku, vole raditi pokuse i istraživati prirodne pojave. Učenici istražuju prirodne zakonitosti iz područja „Tijela i tvari“, Međudjelovanja i sile“, „Energija“ i „Toplina“ kroz eksperimentalni timski rad i rješavanje problemskih zadataka, a na raspolaganju im je mnoštvo pribora od kojeg sami izrađuju pokuse i vrše mjerenja. Učenici s mentorima posjećuju znanstvene institucije npr. Institut Ruđer Bošković u Zagrebu, Institut za fiziku, Zvjezdarnicu Zagreb i druge.

RADIONICA ZA RJEŠAVANJE PROBLEMSKIH ZADATAKA IZ FIZIKE ZA 8. RAZRED – dvije grupe, voditelji Miroslav Žemlić, prof. (OŠ Petrijanec) i Damir Švelec, prof. (OŠ I.K. Sakcinskog u Ivancu)

Učenici osmih razreda istražuju prirodne pojave i njihove zakonitosti kroz eksperimentalni timski rad i rješavanje problemskih zadataka iz područja „Elektricitet i magnetizam“, „Gibanja i sile“, „Valovi“ i „Svjetlost“. Polaznici se na taj način kvalitetno  pripremaju za nastavak školovanja u gimnazijama, tehničkim školama i kasnije na fakultetima kao i za sudjelovanje na županijskim, državnim ili međunarodnim natjecanjima iz fizike.

RADIONICA ZA EKSPERIMENTALNE RADOVE – voditeljica Aleksandra Kos, prof. (Elektrostrojarska škola Varaždin)

Učenici u eksperimentalnoj grupi odabiru pokus iz željenog područja fizike i samostalno ili u paru izrađuju eksperiment, vrše mjerenja, obrađuju rezultate i izrađuju radnju na odabranu temu te se sa svojim eksperimentom prijavljuju na razna natjecanje iz fizike. Osim toga, učenici razvijaju vještine preciznosti mjerenja, obrade podataka na računalu i prezentacije otkrivenih zakonitosti, a sve uz stručno vođenje profesorice.

Fond sati po radionici: 70 sati

Broj učenika po radionici: 5 do 15

Učenik bira jednu po ponuđenih radionica

Polaznici Centra izvrsnosti iz fizike redovito postižu odlične rezultate na raznim natjecanjima.  Osvajaju nagrade na Državnom natjecanju iz fizike, Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca i na drugim natjecanjima i smotrama. Najznačajniji rezultati učenika su:

  • 2019. g. Emanuel Tukač – III. nagrada na Državnom natjecanju iz fizike. Denis Tuđan i Fran Grđan pohvaljeni eksperimentalni rad na Državnom natjecanju iz fizike. Poziva se samo šest radova.
  • 2018. g. Filip Martinec i Leo Simon – pohvaljeni eksperimentalni rad na Državnom natjecanju iz fizike.
  • 2017. g. Antonija Križanec i Vedran Cifrek – 2. nagrada, a Elena Čokor i Nikola Kušen 3. nagrada na Državnom natjecanju iz fizike.
    Leonardo Žugec i Karlo Štorga – pohvaljeni eksperimentalni rad na istom natjecanju.
  • 2016. g. Janko Vrček – 2. nagrada, a Patricija Kranjčić i Marko Srpak 3. nagrada na Državnom natjecanju iz fizike.
  • 2015. g. Bruno Golik – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz fizike i 2. mjesto na Turniru mladih prirodoslovaca.
  • 2014. g. Ilija Srpak i Benyamin Taourirt – 1. nagrada na Državnom natjecanju iz fizike.

Zašto odabrati Centar: Naše žaruljice čekaju da ih spojite, menzure i tikvice da ih napunite, utezi da ih podignete, svjećice da ih zapalite, termometri da njima mjerite, da puno naučite i dobro se zabavite.

 

RADIONICE ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

RADIONICA ZA RJEŠAVANJE TEORIJSKIH I EKSPERIMENTALNIH ZADATAKA

Voditelji: Dubravko Tomasović ( Elektrostrojarska škola Varaždin), Dubravko Kukolja (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola VaraždiN), Denis Barčot (Prva gimnazija Varaždin), Marko Petric, (Geotehnički fakultet, Sveučilište u Zagrebu)

Namijenjena je učenicima koje zanima fizika na višoj razini od one koja se obrađuje na redovnoj nastavi. Cilj je produbiti znanje iz fizike, rješavati numeričke i eksperimentalne zadatke, pripremiti učenike za natjecanja iz fizike u rješavanju zadataka na različitim nivoima natjecanja.

Dijeli se u četiri grupe prema razredima u koje idu učenici. Pojedini voditelj vodi učenike jedne generacije četiri godine.

Fond sati: 70 sati

Broj polaznika: 5-15

RADIONICA ZA EKSPERIMENTALNE RADOVE

Voditelji; Tomislav Horvat i Damir Kliček, Elektrostrojarska škola Varaždin

Namijenjena je učenicima koje zanima eksperimentalna fizika. Učenici izrađuju eksperimentalne radove samostalno ili u grupama za Državno natjecanje iz fizike, Međunarodni turnir mladih fizičara, Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca i druga natjecanja i smotre u Hrvatskoj i inozemstvu. U radionici zajedno rade učenici od 1. do 4. razreda. Radovi prelaze gradivo i znanje iz fizike koje se obrađuje na redovnoj nastavi. Osim toga učenici stječu razne vještine i znanja iz drugih područja kao što je računalstvo, informatika, elektronika, matematika itd.

Fond sati: 140 sati

Broj polaznika: 5-15

Centar je zanimljiv za sve učenike koje zanima fizika i koji svoje znanje žele prezentirati kroz razna natjecanja. Također je dobra podloga za uspjeh na Državnoj maturi iz fizike, a naročito za daljnje uspješno školovanje na različitim fakultetima na kojima se uči fizika kao što je PMF, FER, FSB, Medicinski fakultet i drugi.

Za učenike koji izaberu Eksperimentalnu radionicu, osim što nauče fiziku stječu vještine i znanja u radu s raznim priborima i uređajima, mjernim instrumentima, računalnim programima, s fotoaparatima, kamerama itd. Također stječu samostalnost u radu te komunikacijske vještine u radu u grupi i prilikom javnih nastupa.

Sjedište:
Elektrostrojarska škola Varaždin
Hallerova aleja 5, Varaždin

Telefon:
042/313-498

Elektronička adresa:
fizika@civz.hr, ess.vz@skole.hr

Mrežna stranica centra:
http://www.ess.hr/index.php

Voditelji centra:
Voditelj za osnovne škole:
Damir Švelec, prof.
OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec
E-mail: damir.svelec@skole.hr

Voditelj za srednje škole:
Damir Kliček, prof.
Elektrostrojarska škola Varaždin
E-mail: damir.klicek@skole.hr