Centar izvrsnosti iz informatike

Centar izvrsnosti iz informatike osnovan je 2009. godine.

Svake školske godine učenicima osnovnih i srednjih škola nudimo mnogobrojne radionice, od multimedije do programiranja, posebno pripreme za natjecanja svih kategorija i razina.

U radu prosječno sudjeluje oko 150 učenika osnovnih škola, te 60 učenika srednjih škola koji su zadovoljili početne kriterije i prošli testiranja. S njima radi dvadesetak mentora, učitelja i profesora iz škola Varaždinske županije, ali i istaknutih i uspješnih mentora, autora udžbenika i bivših natjecatelja iz cijele Hrvatske. Učenici koji su redovito polazili radionice postigli su izvanredne uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima iz informatike, te na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i American Computer Science League u čije se finale svake godine plasiraju barem dva tima od po pet učenika.

Centar uspostavlja suradnju i sa školama izvan naše Županije, a plan nam je da preraste u regionalni te, u konačnici, nacionalni centar koji bi okupljao mlade ljude, darovite u području informatike i računalstva iz cijele države.

 

RADIONICE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA OD 4. DO 8. RAZREDA

PROGRAMIRANJE LOGO
Radionica je namijenjena učenicima 5.-8. razreda koji programiraju u programskom jeziku Logo. Na radionici se rade napredni zadaci koji su priprema učenicima za natjecanja u programiranju.

PROGRAMIRANJE PYTHON
Radionica je namijenjena učenicima 5.-8. razreda koji programiraju u programskom jeziku Python. Na radionici se rade napredni zadaci i algoritmi koji su priprema učenicima za natjecanja u programiranju.

OBRADA FOTOGRAFIJA
Ova je radionica namijenjena učenicima 5.-8. razreda koji pokazuju interes za obradu fotografija i grafički dizajn. Koriste se različiti alati; GIMP, Photoshop, IrfanView,…

Micro:bit radionica
Radionica je namijenjena učenicima 5.-8. razreda koji su zainteresirani za programiranje micro:bit računala.

MULTIMEDIJA
Radionica je namijenjena učenicima 5.-8. razreda koji pokazuju interes za stvaranje multimedijskih sadržaja. Na radionice se radi osnovna i napredna obrada zvuka, te izrada filma u različitim alatima.

VIZUALNO WEB PROGRAMIRANJE
Radionica je namijenjena učenicima 5.-8. razreda koji su zainteresirani za web programiranje. Radi se u programskom alatu Scratch, te u Javascriptu.

OSNOVE INFORMATIKE
Radionica je namijenjena učenicima 5.-8. razreda, a na njoj se radi priprema učenika za natjecanje iz kategorije Digitalne kompetencije i osnove informatike.

mBot radionica
Radionica je namijenjena učenicima 5.-8. razreda koji su zainteresirani za rad sa mBot robotskim kompletom. Kroz radionicu učenici uče osnove programiranja, robotike i elektronike.

Fond sati za svaku od navedenih radionica: 30 sati

Broj polaznika: 15 do 20 učenika

Mentori: Darko Krznar (II. OŠ Varaždin), Damir Vrbanec  (IV. OŠ Varaždin), Ivica Rojc (OŠ Ljubešćica, Mirjana Jambriško (OŠ Vinica), Renata Papec (OŠ Ivanec), Nevenka Harjač (OŠ Lepoglava), Ljiljana Inkret Martinčević (II. OŠ Varaždin, OŠ Breznički Hum), Jasminka Belščak (OŠ Petrijanec), Stiven Šijak (OŠ Ludbreg), Dragan Lukić (OŠ Martijanec), Dragan Sačer (OŠ Beletinec), Edi Bačani (OŠ Sveti Đurđ), Tomislav Leček (III: OŠ Varaždin), mr.sc. Tamara Ređep (I. OŠ Varaždin), Karlo Magdić

 

RADIONICE ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA

Primjena naprednih algoritama u rješavanju programskih zadataka: Ukoliko je vaša želja sudjelovanje na programerskim natjecanjima ili samo naučiti programirati u programskom jeziku C, C++ i C# koristeći napredne algoritme, dođite na radionicu. (70 sati)

3D modeliranje i virtualna i proširena stvarnost: Atraktivno, zanimljivo, inovativno! Naučite Mayu za 3D, uđite u svijet virtualne i proširene stvarnosti. (50 sati)

Let’s STEAM: Digitalna obrada profesionalne fotografije: Uhvatiti trenutak fotografijom nije dovoljno, naučite kako ona može postati umjetničko djelo, povežite tehnologiju i umjetnost! (30 sati)

Uvod u 3D print i robotiku: Želite li sudjelovati u izradi robota koristeći suvremene tehnologije, svakako odaberite ovu radionicu! (50 sati)

Rad centra odvija se kroz radionice različite tematike u terminima i s brojem sati po terminu prema dogovoru s grupom: subote ili radni dani u tjednu poslijepodne u razdoblju od 19.10.2019. do 28.3.2020.

Digitalizacija mijenja naš svakodnevni život u nevjerojatno brzom ritmu, u ekonomiji, ekologiji, medicini, tehnologiji i društvenim kontaktima. Nikad nismo bili bliže budućnosti nego što smo sada. Kako zamišljate svoju digitalnu budućnost? Izrazite to kroz radionice centra.

Sjedište:
Prva gimnazija Varaždin
Petra Preradovića, Varaždin

Telefon:
042/302-133

Elektronička adresa:
informatika@civz.hr

Mrežna stranica centra:
http://www.gimnazija-varazdin.skole.hr/

Voditelji centra:
Voditeljica za srednje škole:
Janja Banić, dipl.inf.
Prva gimnazija Varaždin
E-mail: ravnatelj@gimnazija-varazdin.skole.hr

Voditelj za osnovne škole:
Darko Krznar,dipl.inf.
II. OŠ Varaždin
E-mail: darko.krznar@skole.hr