Centar izvrsnosti za nove tehnologije (CENT)

Centar izvrsnosti za nove tehnologije (CENT) započeo je s radom 26. listopada 2013. godine. CENT djeluje u Elektrostrojarskoj školi Varaždin kao još jedan od centara izvrsnosti pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Prosječan broj učenika koji u školskoj godini pohađa centar je 30. Svrha CENT-a je pružiti učenicima osnovnih i srednjih škola potrebno znanje za daljnje školovanje i rad. CENT nudi inovativni i osnovnim i srednjim školama prilagođen program koji omogućava podizanje razine znanja iz područja novih tehnologija, te time odgovara na zahtjeve koje trend svjetskog razvoja postavlja pred nas.

Radionice u CENT-u namijenjene su učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole, te srednjoškolcima.

Zainteresiran učenici mogu odabrati neku od slijedećih radionica:

 

3D dizajn i ispis – Mihael Greguraš, Robert Ljubek
Radionica 3D dizajna i ispisa namijenjena je učenicima koji žele iskazati svoju kreativnu stranu i svoju ideju pretvoriti u stvarnost. Učenici korištenjem 3D softvera crtaju različite modele koje zatim ispisuju na 3D pisaču kako bi svoju ideju pretvorili u stvarnost. Učenici mogu izraditi dijelove robota, drona i sličnih sustava. U ovoj radionici pustite mašti na volju i zabavite se.

Fond sati: 40

Broj polaznika: 10 do 15

 

Robotika i automatizacija – Krunoslav Grudiček
Radionica robotike i automatizacije namijenjena je učenicima koje zanima kako roboti funkcioniraju, kako ih programirati da izvršavaju željene zadatke, te kako napraviti vlastitog robota baziranog na Arduino platformi. U dijelu automatizacije uči se kako napraviti vlastiti sustav koji će sam ili putem pametnog telefona odrađivati neke funkcije automatski, kao što su uključivanje rasvjete, razni alarmi i slično. Srednjoškolska radionica uključuje bavljenje industrijskim sustavima baziranim na PLC tehnologiji. Ova radionica omogućava stjecanje tehničkih i informatičkih vještina koje se svladavaju kroz zabavne zadatke.

Fond sati: 40

Broj polaznika: 10 do 15

 

Internet stvari – Krunoslav Grudiček
Radionica Internet stvari namijenjena je učenicima koje zanima povezivanje uređaja putem interneta, te spajanje uređaja bežično i omogućavanje novih mogućnosti za međusobnu interakciju i njihove kontrole, praćenje i pružanje naprednih usluga, a sve bazirano na Arduinu te korištenju pametnih telefona. U ovoj radionici možeš naučiti kako putem interneta upravljati funkcijama u svojoj kući ili na bilo kojoj drugoj udaljenoj lokaciji.

Fond sati: 20

Broj polaznika: 10

 

Mikroupravljači – Nedjeljko Jedvaj
Radionica mikroupravljača namijenjena je učenicima koje zanimaju mikroupravljački sustavi. Radionica sadrži osnove mikroupravljačkih sustava baziranih na Arduino platformi. Ova radionica pruža osnovna znanja i vještine u radu s mikroupravljačima.

Fond sati: 20

Broj polaznika: 10

 

Obnovljivi izvori energije – Dragutin Hrastić, Željka Kezele
Radionica obnovljivih izvora energije namijenjena je učenicima koji žele naučiti kako funkcioniraju i kako se izvode fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije i solarni sustavi za proizvodnju tople vode. U ovoj radionici se stječu znanja i vještine u korištenju alternativnih izvora energije.

Fond sati: 40

Broj polaznika: 10

 

Na poveznicama https://www.youtube.com/watch?v=_KK2amL8Ftg&feature=youtu.be i https://www.youtube.com/watch?v=vuQVEtAdzDY mogu se pogledati kratki filmovi o radu CENT-a.

Odaberete li CENT ući ćete u svijet novih tehnologija koji će vam tehniku učiniti pristupačnijom, zanimljivijom i zabavnijom te ćete poželjeti da ste to učinili i prije. Zato, ako vas zanima kako stvari funkcioniraju u tehnici, dođite u CENT jer mi vam nudimo odgovore na vaša pitanja.

Sjedište:
Elektrostrojarska škola Varaždin
Hallerova aleja 5, Varaždin

Elektronička adresa:
cent@civz.hr

Mrežna stranica centra:
http://www2.ess.hr/

Voditelj centra:
Krunoslav Grudiček, dipl.inž.el.
Elektrostrojarska škola Varaždin
E-mail: krunoslav.grudicek@ess.hr