CIH -U studiju Nove TV i Hrvatskom školskom muzeju

Cihovci na terenskoj nastavi

U studiju Nove TV i Hrvatskom školskom muzeju

Polaznici Centra izvrsnosti za Hrvatski jezik Varaždinske županije svake godine odlaze na terensku nastavu u Zagreb. Ove su godine posjetili Novu TV i Hrvatski školski muzej.

bdr

bdr

Nova TV prva je hrvatska komercijalna televizija s nacionalnom koncesijom, koja je s emitiranjem počela 2000. godine. Učenici su najprije upoznali Redakciju informativnog programa koju čini više od 50 novinara, reportera, urednika i voditelja, kao i dopisništva u Osijeku, Splitu, Rijeci, Puli, Dubrovniku i Zadru.

 

Dnevnik Nove TV središnja je informativna emisija Nove TV. Započela je s emitiranjem 2005. godine i najgledanija je središnja informativna emisija u Hrvatskoj. Najveća gledanost od 2010. godine rezultat je analitičnosti i objektivnosti novinara te emitiranja vjerodostojnog i pravovremenog sadržaja o svim ključnim događajima i ljudima iz Hrvatske i svijeta.

studio1_s

Inovacije i novi tehnološki izumi glavni su aduti novog TV studija, koji u 2015. godini postaje najveći studio u Hrvatskoj. Jedno od brojnih tehnoloških iznenađenja prezentirano je upravo na desetu godišnjicu najgledanijeg Dnevnika u Hrvatskoj. Radi se o sustavu koji omogućuje stvaranje i manipuliranje 3D grafikama u pravom prostoru, pa se tako u news setu dodaju 3D grafike koje se gledateljima pokazuju kao da su u stvarnom prostoru. TV studio čine vrhunske HD kamere, rasvjeta koja je posebno dizajnirana i napravljena za potrebe novog studija te voditeljski stol modeliran u 3D obliku.

Učenici su zatim razgledali prostore za montažu i šminku te studio u kojem se snima jedan od najdugovječnijih formata Nove TV, emisija IN magazin, koja se emitira od početka 2009. godine. Producentica emisije je Ivana Mandić, a zamjenica producentice Ana, upoznala je učenike s opsegom, dinamičnošću i zanimljivošću svoga posla.

DSC05116_s

Cihovci su zatim posjetili Hrvatski školski muzej, koji je 1901. godine osnovao Antun Cuvaj.

DSC05122_s

Smješten je u zgradi Hrvatskog učiteljskog doma i jedini je muzej u Hrvatskoj specijaliziran za područje školstva gdje se prikuplja, proučava i izlaže građa iz prošlosti i sadašnjosti hrvatskog školstva i pedagogije. Stalni postav čini oko 1000 eksponata, a izložbena cjelina Pariška soba nagrađena je 1900. godine na Svjetskoj izložbi u Parizu. Pedagoška knjižnica broji više od 30000 stručnih knjiga i rariteta (najstarija je knjiga iz 16. stoljeća). Povremeno se organiziraju tematske, prigodne i kulturno-povijesne izložbe te predavanja, promocije, stručni skupovi i edukativne radionice/igraonice. U muzeju postoje zbirke učila, nastavnih pomagala i školske opreme, radova učenika i nastavnika, likovnih radova, udžbenika i priručnika, školskih propisa, arhivska zbirka, zbirka fotografija te dokumentacija o školstvu.

Na kraju su učenici sudjelovali u dramatiziranoj radionici Pišemo krasopisom, vezanoj uz obuku početnoga čitanja i pisanja – danas u okviru predmeta Hrvatski jezik. Naime, u 19. stoljeću jedan od nastavnih predmeta niže pučke škole bio je i krasopis. Osim što je imao osnovnu zadaću podučiti učenike različitim vrstama pisama (uspravnom, kružnom i kosom), trebao je razvijati osjećaj za lijepo, poticati na urednost, mirnoću, strpljivost, čistoću i red.

DSC05130_s

Krasopis je bio i svojevrsna priprema učenika za kasnije zahtjevnije zadatke i druge predmete kroz koje su se provlačili elementi krasopisa (ručni rad, risanje, geometrija, stručni predmeti i dr.).

DSC05132_s

U ovoj radionici cihovci su usvajali osnove krasopisa te radili na pripremljenom nastavnom listiću pod budnim okom “stroge” učiteljice iz 19. stoljeća.

DSC05137_s

Učenici su pisali perom i tintom uz obavezno odijevanje prigodne školske odjeće iz vremena nekadašnje pučke škole. Učili su pravilno sjediti, pravilno držati pero te odlike lijepoga vladanja.

DSC05139_s

Za sve neposlušne spremna je bila tzv. magareća klupa i neizostavna šiba.

Učenike su na terenskoj nastavi pratile njihove profesorice iz Centra izvrsnosti za Hrvatski jezik: Nataša Sedlar, Sunčica Križan-Kadi, Ivana Canjuga i Sanja Biškup.

Učenici i voditeljice zahvaljuju Varaždinskoj županiji na potpori.

Sanja Biškup, prof.