Projekt: Znanstveni boravak – Udruga „Dar“, Zagreb

Centar izvrsnosti za hrvatski jezik i Prva školska televizija te Centar izvrsnosti za nove tehnologije – CENT uključili su se u projekt Znanstveni boravak koji provodi Udruga Dar (koja okuplja nadarene učenike iz više hrvatskih gradova).

CIHovci su za svoje goste organizirali jednodnevnu edukaciju putem radionica u kojoj su učenici stjecali osnovne praktične kompetencije i usvajali znanja iz medijske kulture – videoprodukcije  i audioprodukcije.

Učenici su vođeni mentorima – učenicima srednjoškolcima i njihovim mentorima iz PŠTV-a –  upoznali proces nastanka jedne televizijske emisije i sudjelovali u osmišljavanju, pretprodukciji, produkciji i postprodukciji televizijskoga priloga koji će CIH-ovci uklopiti u televizijsku emisiju Školski tjednik. Na kraju su kritički analizirali prilog.

Radionice su organizirane 9. rujna 2019. od 9:00 do 15:00 sati (sa stankom za ručak) u Elektrostrojarskoj školi za dvadesetoro učenika od 2. do 8. razreda, većinom iz Zagreba.

U provođenju aktivnosti u sklopu projekta Znanstveni boravak sudjelovali su učenici polaznici Centra izvrsnosti iz hrvatskoga jezika (medijska grupa): Brankica Ledinski , Mia Marković, Paola Horvat, Petra Šobak, Sara Roško, Estera Bunić,  Sebastian Krehula, Goran Rudnički, Tomislav Hosni, Lovro Hokman.

Vodili su ih mentori CIH-a Aleksandra Rodeš, Vjekoslav Lazar, Andrea Žigić Dolenec i Valentina Šinjori.

Učenici iz Udruge Dar – Filip Sever, Jan Kramarić, Margareta Fekonja, Luka Oršanić, Klara Žuti, Matej Jukić, Matea Režek, Franko Nikolac, Maks Turčić, Rafael Amadeo Postaj, Gabriel Amadeo Postaj, Nika Lenković, Danijel Lenković, Zara Turčić, Vito Nikolac, Analena Sajić, Maks Hertarić, Sven Klasić i Tomas Klasić s velikim su se zanimanjem uključili u sve radionice, uspješno su surađivali s mentorima srednjoškolcima i s profesorima.

Osim u Prvoj školskoj televiziji, učenici iz Zagreba sudjelovali su i na radionici u CENT-u gdje su na radionici iz robotike sami montirali i sklapali mBot robote koje su zatim programirali kako bi mogli pokretati robote daljinskim upravljačem, uključivati i isključivati različite funkcije pomoću zvuka, mjeriti fizikalne veličine i prikazivati ih na ekranu te su izrađivali alarmni robotski sustav. U sklopu radionice iz 3D dizajna i ispisa učenici su upoznali alat Tinkercad za 3D crtanje oblika pa su crtali svoje oblike koji se zatim prilagođavali za ispis i izradu na 3d pisaču.

Učenike iz Zagreba vodio je tim predvođen predstavnicama Udruge Dar, a to su Ivana Pentek Oršanić, Aleksandra Vukelić i Sanja Režek.

Umjesto listića evaluacije donosimo pismo zahvale gospođe Ivane Pentek Oršanić.

Poštovani,

najprije se želim od srca zahvaliti u ime udruga DAR, sve djece iz udruge DAR te njihovih roditelja i u svoje ime na prekrasnom dočeku i fenomenalnom programu. 

Nemamo riječi, bilo nam je svima nevjerojatno poučno, a i zabavno i vrijeme nam je naprosto proletjelo. Svi ste nas bili dočekali toliko ljubazno da smo se osjećali zaista i više nego dobrodošli.

U takvoj veseloj atmosferi vjerujem da su djeca zaista mnogo naučila. Kada bi barem tako izgledale sve škole.

Program je bio toliko sveobuhvatan – od Centra za hrvatski jezik tj. od Prve 

školske televizije (svih faza od pripreme do finalnog videa vrlo profesionalno), Centra za izvrsnost za fiziku (od astronomije i znanstvenih eksperimenata) pa do Centara za nove tehnologije (od robotike do 3D printanja).

Mislim da je jako važno da djeca uče iskustveno, uz praksu, uz pozitivne emocije, jer tada se uključi i limbički sustav te se vježbanjem dolazi do automatizacije i stvarnog znanja, do budućih stručnjaka u pojedinim poslovima.

Djeca stalno i dalje rade i pričaju o svemu doživljenom kod Vas.

Posebno hvala Varaždinskoj županiji, pozitivno smo iznenađeni koliko sluha imate za darovite i koliko ulažete u Centre izvrsnosti od opreme, besplatnog prijevoza za učenike, financiranja programa… Zaista vam svima od srca veliko HVALA.

 Ivana Pentak Oršanić

 

Video prilog s održanih radionica možete pogledati putem sljedeće poveznice:
https://www.youtube.com/watch?v=fOUV2C8WdzE

 

Fotografija slika_9774
Fotografija slika_9796
Fotografija slika_9798
Fotografija slika_9811
Fotografija slika_9815
Fotografija slika_9825
Fotografija slika_9832
Fotografija slika_9842
Fotografija slika_9851
Fotografija slika_9852