Prva međunarodna tematska ECHA konferencija

U Dubrovniku se od 16. do 18. listopada održava 1. tematska konferencija ECHA – Istraživanje kreativnosti i inovacije u obrazovanju darovitih: socijalna, individualna i obrazovna perspektiva.

(1st Thematic ECHA Conference Creativity Research & Innovation in Gifted Education: Social, Individual, and Educational Perspective)

Konferenciju zajednički organiziraju ECHA – European Council of High Ability  i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka. Zanimljiva tema privukla je u Dubrovnik oko 180 zainteresiranih ljudi iz cijeloga svijeta koji se u različitim područjima bave nadarenim, darovitim, visokomotiviranim, visokosposobnim mladim ljudima na svim razinama njihova odgoja i obrazovanja. Već je u uvodnim predavanjima naglašeno koliko je važno prepoznati darovitu djecu, znanstveno istraživati metode, postupke, poticajno okruženje u radu s njima te održavati stalnu motivaciju kako bi se omogućio razvoj kreativnosti i uspjeh u određenom području.

Jasno je da je tema posebno zanimljiva našim Centrima izvrsnosti koji su na svečanom otvaranju istaknuti kao jedini hrvatski  centri izvrsnosti koji su postali Europski centar za darovite prema odluci Europskoga vijeća za darovite.

Na konferenciji sudjeluju voditelj ETC-a Hrvatska Miroslav Huđek, Robert Kelemen, zamjenik voditelja ETC-a Hrvatska, voditeljii i mentori varaždinskih Centara izvrsnosti (Snježana Pejnović, Ruža Fosin, Melita Jeremić, Jelena Portner Marko Šafran, Damir Kliček, Damir Švelec, Miroslav Smuđ, Nataša Sedlar, Mihaela Vrbnjak Grđan, Vesna Vrček, Valentina Šinjori) te tajnica Centara izvrsnosti Sanja Herceg.

Konferenciju medijski prate učenici Prve školske televizije Lovro Hokman, Sebastian Krehula, Brankica Ledinski, Tomislav Milec, vanjski suradnik Domagoj Dugi, a svi oni rade pod mentorstvom Andreje Žigić Dolenec.

Učenici su osim toga sudjelovali i u radu 4. europske konferencije mladih u okviru ETSN-a (4 th EUROPEAN YOUTH SUMMIT OF THE ETSN YOUTH PLATFORM) koja se održava istovremeno s ECHA konferencijom. Putem predavanja i radionica upoznati su s brojnim akcijama u kojima mladi sami potiču akcije za prepoznavanje i razvijanje svoje nadarenosti i kreativnosti.

Videoreportaže s ovih događaja možete pogledati putem sljedeće poveznice:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=fOcMuTtNjw8
  2. https://www.youtube.com/watch?v=CTgUltp5Pvc
  3. https://www.youtube.com/watch?v=KaPVKXRc8ZI
Foto galeriju pogledajte ovdje:
Fotografija 013
Fotografija 01
Fotografija 02
Fotografija 03
Fotografija 04
Fotografija 05
Fotografija 06
Fotografija 07
Fotografija 08
Fotografija 09
Fotografija 010
Fotografija 011
Fotografija 012