S Centrom izvrsnosti kod Augusta Šenoe

Centar izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole ovu je kišnu i oblačnu subotu 16. studenog 2019. proveo na terenskoj nastavi u Zagrebu.

Svi su sudionici radionica, kao i njihovi mentori, proveli jutro u vjerojatno jednom od najzanimljivijih malih muzeja grada Zagreba. Riječ je o Kući Šenoa. Kuća Šenoa je muzejski prostor privatne kuće obitelji Šenoa koja je u njoj živjela do smrti posljednjeg krvnog nasljednika Zdenka Šenoe, unuka velikoga hrvatskog književnika Augusta Šenoe. U kući se čuvaju svi privatni sačuvani predmeti od oca Augusta Šenoe do posljednjeg člana obitelji. Kako možete pročitati na web stranici muzeja u njihovom predstavljanju:

„Kuća Šenoa je sinonim za kulturnu baštinu koju su stvorili članovi obitelji Šenoa kroz četiri generacije – tijekom 182 godina života u Zagrebu.

To su:

Johannes Schöynoha i Alois Schönoa (djed i otac Augusta Šenoe),

August Šenoa,

Slava Šenoa (supruga Augusta Šenoe),

Milan Šenoa i Branko Šenoa (sinovi Augusta Šenoe),

Vera Šenoa (supruga Milana Šenoe),

Nasta Rojc (supruga Branka Šenoe) i

Draga Šenoa Vabić (kći Augusta Šenoe),

Zdenko Šenoa (jedini unuk Augusta Šenoe). te

Marija Šenoa (supruga Zdenka Šenoe)“.

Ta se obiteljska kuća nalazi u Zagrebu u Ulici Ive Mallina 27 i posjet je moguć uz najavu. Iako smo se prethodne subote djelomično pripremali tekstovima o nekim članovima obitelji i tekstovima A. Šenoe, susret s prostorom života ovih ljudi nas je obuzeo.

Kroz više od 90 minuta pažljivog promatranja, slušanja i razgovaranja o svim članovima obitelji uključujući i razgovor s pokćerkom Zdenka Šenoe Jasminom Reis proveli smo zanimljive, tople i inspirativne trenutke.

Priče o predmetima, zapisima, knjigama, svjedočanstva o navikama obitelji proširila su naše vidike o veličini genijalnog pisca i njegovih talentiranih nasljednika.  Boravili smo u ateljeu dr. Branka Šenoe, promatrali njegove slike, osušene tempere i iskidane kistove, dodirivali sofe, fotelje, kovčege za putovanja, pribore za brijanje na putu, sjedili u biblioteci dr. Milana Šenoe, pisali na njegovom pisaćem stroju, dodirivali stol u blagovaonici, promatrali Augustove cilindre za šetnju, čitali balsku knjižicu njegove supruge, ušli u intiman prostor spavaonice i mnogo toga drugog.

Ugodno druženje plutanjem po povijesti svakodnevnih života spajali smo opću sliku trenutka u kojem su živjeli. Mnogo toga nas je zadivilo, začudilo i iznenadilo, ali i fasciniralo poput činjenice da je August Šenoa obavljao mnoštvo važnih poslova kako bi prehranjivao obitelj, a noću pisao i prevodio. Zadivilo nas je njegovo poznavanje 6 jezika: češkog, njemačkog, poljskog, mađarskog, francuskog i hrvatskog (koji je morao naučiti kako bi ponudio publici svoje velike povijesne romane). Njegova djeca pokazala su se iznimna kao i on: slikari, dr. znanosti, autori zemljopisnih karata, predavači, pisci, dramatičari, glazbenici. Sve su to činili s puno entuzijazma i uz mnogobrojne životne nedaće.

Ostatak dana proveli smo u potrazi za vrijednim naslovima  na Interliberu. Dakako, svatko prema svojim afinitetima i ljubavima.

Dan je bio prožet razgovorima o svemu viđenom, stvorile su se i neke ideje o suradnji s Kućom Šenoa za koje se nadamo da će se i ostvariti.

– Snježana Tramburovski, prof.

Fotografija Slika14
Fotografija Slika1
Fotografija Slika2
Fotografija Slika3
Fotografija Slika4
Fotografija Slika5
Fotografija Slika6
Fotografija Slika7
Fotografija Slika8
Fotografija Slika9
Fotografija Slika10
Fotografija Slika11
Fotografija Slika12
Fotografija Slika13