Šetali Hrvatskim narodnim kazalištem i zatvorili Dane otvorenih vrata Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Učenici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik sa svojim su voditeljicama, Natašom Sedlar, Sunčicom Križan-Kadi te Sanjom Biškup posjetili u okviru terenske nastave Hrvatsko narodno kazalište te Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Učenici su imali priliku razgledati gotovo svaki kutak Hrvatskoga narodnog kazališta te uz stručno vodstvo otkrivati tajne povijesti Kazališta. Prošetali su proscenijem, boravili u državničkoj loži, promatrali scenu s balkona, s vanjskog balkona promatrali okolne zgrade, bili ispod pozornice, zavirili u garderobe glumaca, a najzanimljiviji i nesvakidašnji doživljaj bio je prolazak podzemnim hodnikom ispod tzv. zelenog vala do pomoćne zgrade. Tamo su mogli vidjeti kako izgledaju baletne vježbe te izradu i probu kazališnih kostima u krojačnici.

Nakon Kazališta dočekali su ih ljubazni domaćini Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na čelu s ravnateljem dr. sc. Željkom Jozićem. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika. Učenici su sudjelovali na interaktivnim stručnim predavanjima vezanim uz glagoljicu, posuđenice te hrvatske nazive svih mjeseci u godini.  Predavanja su održale dr. sc. Goranka Blagus Bartolec, dr. sc. Ivana Matas Ivanković, dr. sc. Marijana Horvat te dr. sc. Martina Kramarić. Također su prelistali prvu hrvatsku tiskanu knjigu Misal po zakonu rimskoga dvora te zbornik najstarijih glagoljičkih i ćirilićkih tekstova. Učenici su s velikim interesom pratili predavanja, a svojim su pitanjima i dodatnim angažmanom dokazali da interes za učenje i usavršavanje hrvatskoga jezika uvijek postoji.

Učenici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik svojim su posjetom zatvorili Dane otvorenih vrata Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Sanja Biškup, prof.
Nataša Sedlar, prof.

 

Fotografija terenska_zg_02
Fotografija terenska_zg_03
Fotografija terenska_zg_04
Fotografija terenska_zg_05
Fotografija terenska_zg_06
Fotografija terenska_zg_07
Fotografija terenska_zg_08
Fotografija terenska_zg_09