„U ritmu čitanja“: Mjesec hrvatske knjige posvećen glazbi

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi uz 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog i moto U ritmu čitanja.

Učenici Centra izvrsnosti za hrvatski jezik posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Metel Ožegović Varaždin. Uz stručno vodstvo gospođe Janje Kelava, najprije su razgledali Odjel za odrasle, a zatim i Odjel za mlade u vili Bedeković.

Na Odjelu za odrasle nalazi se najveći dio knjižnog fonda organiziran u desetak zbirki. U ulaznom je dijelu čitaonica dnevnog i tjednog tiska u kojoj su i najnoviji brojevi različitih časopisa. Učenici su uz posudbeni odjel razgledali podrumsko spremište knjiga i novina na tri nivoa, zavičajnu zbirku Gustava Krkleca i Zvonka Milkovića, zbirku profesora Marijana Zubera, studijsku čitaonicu s bogatom referentnom zbirkom te čuli osnovne podatke o barunu Metelu Ožegoviću. Učenicima je bilo zanimljivo sjediti za radnim stolom književnika Gustava Krkleca te razgledati njegove osobne stvari. Uočili su najmanju, najdeblju i najveću knjigu u Knjižnici, a najstarija se nalazi u zbirci Zvonka Milkovića iz 1730. godine.

Najskuplje i najreprezentativnije hrvatsko bibliofilsko izdanje Kervave kronike glas izdano je 1972. godine povodom 400. godišnjice Seljačke bune. Sadrži Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, brošuru prijevoda, kajkavsko-štokavski rječnik te 20 originalnih grafika. Nalazi se u posebno izrađenoj škrinji, obučenoj u oslikanu magareću kožu, okovanu srebrnim okovima, pozlatom i srebrnom kopčom; neki od primjeraka poklanjani su stranim državnicima, jedan i Kraljici Elizabeti II.

Na Odjelu za mlade, koji postoji od 2007. godine, učenici su uz stručno vodstvo razgledali Odjel za stranu literaturu te Zbirku multimedije i stripova. Naučili su važne podatke iz povijesti vile Bedeković, a kako se glazba i pisana riječ isprepliću na razne načine, razgledali su i izložbu glazbenih biografija i autobiografija poznatih rock zvijezda

Sanja Biškup, prof.

 

Fotografija IMG_20191030_090116 (1)
Fotografija IMG_20191030_100459 (1)
Fotografija IMG_20191030_104302 (1)